Frågor och svar om badrumsrenovering

Inför en badrumsrenovering finns mycket att både förbereda och tänka på och det är inte konstigt att det uppstår många olika frågor. Det är en stor renovering som innefattar många olika delar och det kan var minst sagt förvirrande. Här följer några vanliga frågor och tillhörande svar som berör just området badrumsrenovering.

 

Behöver man bygglov för att genomföra en badrumsrenovering?

Generellt behövs inget bygglov för att genomföra en badrumsrenovering i dom fall där man bara ska renovera ett befintligt badrum. Ska man däremot bygga ett badrum på en helt ny yta i bostaden eller om man ska sätta in ett fönster eller liknande krävs bygganmälan och badrumsrenovering och i vissa fall bygglov. Vid stora förändringar ska man för säkerhets skull alltid kontakta sitt bygglovskontor för att vara på den säkra sidan innan man sätter igång.

 

Vilka är dom vanligaste misstagen?

Det vanligaste och kanske största misstaget många gör i samband med en badrumsrenovering är att inte planera tillräckligt. Bristfällig och slarvig planering kan leda till många små fel under arbetets gång. Har man däremot planerat varje moment noggrant är chansen större att allt flyter på smärtfritt.

 

Vad ska man välja för belysning?

Det viktigaste att tänka på när man väljer belysning till sitt nya badrum är att den är anpassad att användas i våtrum. Utöver detta ska man se till att belysningen är tillräcklig för städning och andra moment som kräver bra ljus, samtidigt som man kanske vill kunna ha det dovare och lite mer mysigt. Att sätta spottar med dimfunktion i taket är ett bra alternativ som ger möjlighet till båda delarna.

 

Får man göra allt själv?

Nej, när man genomför en badrumsrenovering för man inte göra allt helt på egen hand. För elarbeten och installationer är det särskilt viktigt att man anlitar en auktoriserad elektriker som kan utföra jobbet. Elinstallationer i ett badrum kan vara direkt livsfarliga så här ska man verkligen ta det säkra före det osäkra.

 

Även när det gäller installationer kring vatten ska man anlita en hantverkare. Behöver rör och ledningar dras om kontaktar man en rörmokare och det är även bra om denne kopplar på samtliga installationer som innefattar vatten.

 

Kan man få ett litet badrum att kännas större?

Ska man renovera badrummet och vill få det att kännas större kan man för det första tänka på att använda ljusa färger. Ett annat tips är att hålla utkik efter badrumsinredning av mindre modell för att spara golvyta. En rejäl spegel på väggen kommer också ge känslan av att rummet är större än vad det egentligen är.